DATONG R.F. CLIPPER MODEL RFC (Blue Box)

Click on flag for English

 30-jul-2014

schema correctie

Gebruikt, maar het werkt! Gekocht tijdens een vlooienmarkt in Rosmalen.

 

INLEIDING

Op een vlooienmarkt te Rosmalen werd voor 5 Euro een aluminium doos gekocht waarbij de verkoper terloops melde dat de inhoud het ook nog deed. Gezien het beschadigde en vervuilde uiterlijk leek mij dat, afgaande op een lange ervaring met toezeggingen op vlooienmarkten, sterk. Eigenlijk was de inhoud niet belangrijk; het was mij om de Alu behuizing te doen. Thuis bleek dat het geen sprookje was, want het ding werkte inderdaad en ook nog goed!

DATONG R.F. Clipper Model RFC

Het gaat hier om een ongeveer 30 jaar geleden door Datong Electronicss Limited geproduceerde kant en klaar model RFC (RF) clipper in een lichtblauwe gietaluminium doos. Internet werd bezocht om meer over het systeem te weten te komen. De fabrikant is lang geleden gestopt met apparaten voor zendamateurs en heeft zich gericht op producten voor militaire doeleinden. Daarom vindt men nog weinig volledig informatie over het apparaat.

Indertijd bood Datong clippers aan met de bekende 4 pin DIN aansluitingen of alleen een afgemonteerde print als model RFC/M.

INFORMATIE VERZAMELD VAN INTERNET

Alle informatie die ik op Internet kon vinden over dit apparaat werd verzameld en in dit artikel gebundeld als naslagwerk voor collega zendamateurs. Het apparaat (in het Vlaams: toestel) wordt af en toe op eBay of tijdens een binnen of buitenlandse vlooienmarkt aangeboden. Misschien is het voor u de moeite waard om ernaar uit te kijken of het principe toe te passen op een zelfbouw RF clipper.

HET SCHEMA

Schema's die in delen op Internet staan, zijn door mij in één tekening verwerkt. Op het eerste gezicht lijkt het een ingewikkelde schakeling, maar bij nadere beschouwing blijkt het een eenvoudig ontwerp te zijn.

Het microfoonsignaal wordt door IC1 versterkt en min of meer beperkt tot 450 - 2600 Hz (-3dB). IC2 en IC3 zorgen ervoor dat het versterkte signaal 90º in fase gedraaid wordt voor de volgende fase modulator IC4.

IC6 is een 240 kHz oscillator en dat signaal wordt met IC7 gedeeld door 4 en 90º in fase gedraaid, zodat een 60 kHz signaal naar de modulator gevoerd kan worden. Van de fasemodulator gaat het signaal naar pin 10 van IC5, wordt daar gefilterd en versterkt. Op pin 12 van IC5 onstaat een SSB signaal met onderdrukte draaggolf, waarbij L1 afgestemd wordt op 3000 Hz ± 50Hz. De volgende trap is een begrenzer met twee diodes en daarna versterkt en filtert IC5 het tussen pinnen 3 en 5. L2 wordt afgestemd op 1700 Hz ± 50 Hz.

Het geclipte signaal van IC5 (pin 1,5) gaat naar het productdetector deel van IC6. De laatste krijgt een 60 kHz signaal van IC4, zodat er weer een laagfrequent, maar verdicht signaal naar emittervolger TR1 gestuurd wordt.

In de tijd dat het ontwerp bedacht werd, is er slim gebruik gemaakt van de toen beschikbare IC's.

SPOELEN L1, L2 en L3

Een buitenlandse zendamateur was van plan om deze RF clipper zelf te maken. Daarom vroeg hij mij gegevens over de spoelen van de drie afgestemde kringen en of ik misschien typenummers bij mijn exemplaar kon vinden. Er staat 1980 afgedrukt op de spoelen van mijn print; het jaar van de productie dacht ik. Gelukkig was de juiste informatie te vinden op https://sites.google.com/site/datongarchive/rfc en dat is in dit artikel verwerkt.

 

 

 

Links ziet u type 1980 (TOKO? 1980BX) gedrukt op "mijn" spoel, daarnaast de aansluitingen aan de onderkant en rechts spoelen uit mijn junkbox waarvan ik nu, gezien de kleur, weet om welk type het gaat.